Kaupat eivät ole vielä edistyneet, kun on aikataulujen sovitusongelmia. Ensi viikolla sitten. Tässä on kuitenkin ehtinyt miettiä kaikenlaista muuta veneilyyn liittyvää ja yhdeksi isoimmaksi työksi on yllättäen paljastunut veneen nimen muuttaminen. Veneen nykyinen nimi on varmasti ok suurimmalle suomalaisista, mutta meidän perheessä nimi "Hannah" viittaa vahvasti tyttäreni idoliin Hannah Montanaan, joten emme halua pitää veneellä tuota nimeä.

Kööpenhaminan PoseidonEnsimmäinen asia mihin törmäsimme on vahva usko siihen, että nimen vaihtaminen tuottaa epäonnea! Internet on pullollaan tarinoita niistä onnettomista veneenomistajista, jotka ovat typeryyttään vaihtaneet veneen nimen ja seuraavalla viikolla ajaneet karille, joutuneet myrskyyn tai jotain muuta kamalaa. Epäonnen voi välttää, mutta vaivatonta se ei ole. Veneestä on poistettava kaikki mikä viittaa vanhaan nimeen. Lokikirjat, teippaukset - kaikki. Jossakin peloteltiin, että monia vuosia paikoillaan ollut teippaus saattaa jäädä erivärisenä maalina näkyviin teippauksen poiston jälkeenkin ja veneen kylki pitää silloin hioa! Meidän veneessä nimeä ei ole onneksi kirjoitettu kylkeen, niin säästymme tuolta puuhalta. Veneeseen ei tämän puhditusoperaation aikana saa tuoda tavaraa, jossa on veneen uusi nimi. Se vasta huonoa onnea tuottaakin!

Uuden nimen päättämisen jälkeen kutsutaan koolle läheisiä ihmisiä ja luetaan seuraavat loitsusanat:

"Kaikkien niiden nimeen, jotka ovat aikaisemmin purjehtineet tällä aluksella tai jotka tulevat myöhemmin sillä purjehtimaan, pyydämme tuulten ja aaltojen jumalia osoittamaan meille suopeuttaan nyt ja tulevaisuudessa. Mahtava Neptunus, joka hallitset kaikkea mikä liikkuu aaltojen päällä tai alla; ja mahtava Aiolos, joka puhallat tuulta purjeisiimme, esitämme teille nöyrät kiitoksemme siitä suojasta, jota olette antaneet tälle alukselle tähän asti. Kiitämme siitä, että alus on aina löytänyt turvalliset reitit ja suojaisat satamat.

Nyt pyydämme teiltä, että tämän aluksen nimi, joka tähän saakka on ollut (_________), poistetaan kirjoistanne. Lisäksi pyydämme, että kun tämä sama alus jälleen purjehtii alueillanne toisen nimen alla, se tunnistettaisiin ja sille suotaisiin samat edut joista se on nauttinut aikaisemmin.

Tämän varmemmaksi vakuudeksi uhraamme teille merenkulun perinteisten tapojen mukaisesti."

(Loitsu saatu täältä: http://fendari.fi/yleist%C3%A4/uusi-nimi-veneelle)

Loitsun tarkoituksena on varmistaa, että Poseidon (tai suomalaisittain Ahti) on tietoinen nimenvaihdoksesta ja vaihtaa aluksen uuden nimen kirjoihinsa. Hän kun ei suojele muita aluksia, kuin niitä, joiden nimi hänellä on tiedossaan.

Loitsun jälkeen vene kastetaan shamppanjalla, jota suihkutetaan pitkin veneen kantta ja tässä on oltava tarkkana. Se pitää olla nimenomaan shamppanjaa. Kuohuviinit ym. eivät kelpaa. Juomaa ei myöskään saa kaataa omaan lasiin, vaan kaikki uhrataan Poseidonille / Ahdille. Tähänkin on olemassa virallinen kaava, mutta ajattelin itse yksinkertaisesti toivottaa "Suotuisia tuulia" samalla, kun pullon korkki poksahtaa.